Anielskie refleksje po Przeglądzie

Miejski Przegląd Jasełek ściąga każdego roku tłumy lęborczan, dzieci i ich rodziców. Trudno sobie wyobrazić, że na początku roku nie ma nas u franciszkanów. Wyjątkowy klimat jasełek utrzymuje się przez cały dzień, ludzie tworzą wspaniałą wspólnotę , a występy dzieci ściągają do Sanktuarium ich rodziców, babcie i  dziadków. Jako organizatorzy tego przedsięwzięcia  widzimy tłumy lęborczan fotografujących tych najmłodszych aktorów. Tego jednego dnia przez Sanktuarium przewija się tak dużo ludzi, że trudno określić liczbę osób zatrzymujących się w tym miejscu. Cała impreza religijna jest doskonale przygotowana , a występy zespołów muzycznych urozmaicają miejską  uroczystość. Chyba dobrze się stało, że w celu rozpropagowania Przeglądu pomyślano o konkursie plastycznym , gdyż nasi mali artyści doskonale odnajdują się w roli plastyków. Miło jest zobaczyć radosne twarze maluchów , którzy odbierają swoje nagrody oraz  szczęście opiekunów placówek oświatowych , które brały udział w Przeglądzie.
Warto dodać, że przygotowania do tego przedsięwzięcia trwają przynajmniej miesiąc wcześniej , a szczegóły wszystkich wstępów są uzgadnianie z organizatorami. Obserwując grę aktorską lęborskich dzieci warto zwrócić uwagę na  ich doskonałe przygotowanie do odgrywanych ról, pamięciowe opanowanie tekstów oraz idealnie dobrane stroje. To właśnie szczegóły , o które tak dobrze dbają nauczyciele i rodzice dzieci sprawiają wrażenie, że tego jednego dnia jesteśmy w zaczarowanym  teatrze. Wszyscy występujący starają się wypaść jak najlepiej , gdyż  zasiadające z boku jury ocenia jasełka profesjonalnie.
Przegląd   tworzą żywi ludzie, związani z życiem religijnym u franciszkanów , muzycy , członkowie różnych stowarzyszeń oraz społecznicy dbający o zapewnienie ciepłych posiłków dla wszystkich występujących.
Prezentujemy Państwu anioła , który został wykonany przez pracowników SDŚ.
 Sylwia Skroś

Anielskie refleksje po Przeglądzie