Wchodzenie, z Aniołami za rękę, po tęczy jasełkowej

W Sanktuarium św. Jakuba Ap. w Lęborku, 12. 01.2013 roku, odbył się IX Miejski Przegląd Jasełek czyli - możemy powiedzieć , że tego dnia miało miejsce spotkanie lęborczan z Aniołami. Chyba tak należy określić wszystkich Przedszkolaków, którzy występowali przed swoimi rówieśnikami, rodzicami, babciami i dziadkami. W wyjątkowy klimat wprowadziła wszystkich zapowiedź konferansjerki, która przedstawiając poszczególne placówki oświatowe przybliżała informacje dotyczące najpiękniejszych i najwrażliwszych Istot jakimi są Anioły.
Inspiracją  do napisania tekstów przewodnich do tego przedsięwzięcia była praca plastyczna Salomei Skroś w postaci obrazu Anioła, wyeksponowanego na sztaludze w jej domu rodzinnym. To właśnie różne możliwości zmierzenia się z tematem tych Istot Anielskich dały  szerokie pole manewru, wyzwoliły  pozytywne uczucia w odbiorcach oraz przybliżyły nas w cudowny sposób do Boga. I część Jasełek , w której występowały przedszkolaki idealnie została wkomponowana do tekstów , gdyż mali lęborscy Aniołowie przenosili wszystkich w świat baśni, opowieści o narodzinach Jezusa, miłości bijącej ze żłóbka i faktu przyjścia na świat Bożej Dzieciny. Aniołowie oznaczali również wolność , do której zmierzamy po śmierci. To  ich piękne skrzydła chronią nas w naszej ziemskiej wędrówce, a po drugiej stronie życia wskazują drogę  do Boga. Ta  droga do Stwórcy prowadzi nas każdego roku przez Sanktuarium św. Jakuba Ap., gdzie na scenie prezentowało się   450 osób, w tym:   411   wykonawców , 34    opiekunów, 5    jurów W skład obsługi weszło  10 osób : – akustyk - 2, osoby przygotowujące poczęstunek - 6, br. Jan  - 1, koordynator – 1. ŁĄCZNIE w Przeglądzie przewinęło się  460 OSÓB. Nad poprawnością Jasełek czuwało Jury w składzie: Jaromir Szroeder – założyciel i kierownik Teatru Zamkowa 2, Teresa Szczepańska – dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury, Zofia Biskupska-Lisiecka – dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej Renata Hopa  – kierownik Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Lęborska”, Katarzyna Dampc – członek zarządu Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego w Lęborku , które przyznało:
 w kategorii przedszkoli:
cztery pierwsze miejsca - Przedszkole nr 1, Przedszkole nr 5, Przedszkole nr 10 i Niepubliczne Przedszkole Baśniowe, cztery drugie miejsca - (Przedszkole nr 2, Przedszkole nr 6, Przedszkole nr 9
 i Prywatne Przedszkole Językowe „Tęczowa Kraina”)
w kategorii zespołów kolędniczych
dwa pierwsze miejsca – Społecznej Językowej Szkole Podstawowej LTO oraz Ukraińskiemu Zespołowi SWITANOK,  drugie miejsce „Kaszubskim Gwiżdżom” ze Szkoły Podstawowej nr 3
w kategorii szkół podstawowych
pierwsze miejsce – zespołowi MAGIA ze Szkoły Podstawowej nr 3, drugie miejsce – zespołowi jasełkowemu ze Szkoły Podstawowej  nr 8
w kategorii zespołów teatralnych
dwa pierwsze miejsca - Grupie Teatralnej FOR-MA z MDK oraz Teatrowi SMOKA OBIBOKA z MBP
Nagrodę za prezentację widowiska pt. „Jasełka na wesoło” otrzymało Gimnazjum nr 3.
      Anioły jasełkowe, nagrody, dyplomy i słodycze wręczali: Burmistrz Witold Namyślak, wiceburmistrz Alicja Zajączkowska, wicestarosta Ryszard Wenta oraz przedstawiciele organizatorów.
      W przerwach na obrady jury koncert kolęd i pastorałek zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Lęborska” oraz Schola z Parafii Miłosierdzia Bożego.
     Organizatorami Przeglądu byli: Parafia św. Jakuba Apostoła, Lęborskie Centrum Kultury FREGATA, Młodzieżowy Dom Kultury, Lęborskie Stowarzyszenie  św. Jakuba Ap., Szkoła Podstawowa nr 3, Środowiskowy Dom Samopomocy LWIĄTKO i Stowarzyszenie Rodzin Katolickich  – O/Lębork. Od wielu lat Przeglądowi patronują:  Burmistrz Miasta Lęborka i Starosta Lęborski. Dla wszystkich uczestników poczęstunek przygotowali Maria i Mirosław Zaborowscy oraz Stanisława Domarus ze Stowarzyszenia Rodzin Katolickich. Sponsorami byli:: Piekarnia-Cukiernia Eugeniusz Głogowski (dofinansowanie poczęstunku), Firma GĄBPŁYT – Barbara i Stanisław Okrój (materiał na anioły), SKOK św. Jana z Kęt (drobne upominki dla jurorów i konferansjerów).
IX Miejski Przegląd Jasełek otworzył o. Roman Zioła , który w swojej wypowiedzi nawiązał do starej tradycji franciszkańskiej, rozpoczynającej dawniej wystawianie Jasełek. Jak powszechnie wiadomo to właśnie św. Franciszek - miłośnik zwierząt zawsze żył w zgodzie z naturą oraz kochał dzieci i jasełka. Tak samo ciepło i serdecznie, po franciszkańsku, powitali wszystkich lęborscy ojcowie w Sanktuarium św. Jakuba Ap. w Lęborku. Przedstawicielami patronującymi temu przedsięwzięciu byli Burmistrz - Witold Namyślak oraz wicestarosta lęborski - Ryszard Wenta. Koordynatorem Przeglądu była p. Regina Szczupaczyńska - Prezes Lęborskiego Stowarzyszenia św. Jakuba Ap. w Lęborku. W przerwie miedzy I i II częścią Jasełek odbyło się uroczyste wręczenie nagród w powiatowym konkursie na Lęborską Maskę Jasełkową podczas, którego lęborskie vipy obdarowały książkami i audiobookami najzdolniejsze dzieci startujące w V edycji konkursu. Tegoroczne maski zachwycały wszystkich sposobem ich wykonania, miękkością przyklejanych materiałów, pomysłowością oraz cudownym obrazem owieczek. Mamy nadzieję, że plastyczne spotkanie z tematami religijnymi sprawiło uczestnikom konkursu sporo dobrej zabawy, pomogło zgłębić historię wystawiania Jasełek oraz poznania zwierząt opiekujących się Jezuskiem w stajence. Tegoroczna dekoracja na tle , której występowały nasze pociechy , składała się obrazów dwóch okien , były to okna na Boży świat opisany słowami dzieci i ich opiekunów.
Miejskie Przeglądy Jasełek odbywające się w Lęborku łączą środowiska chrześcijańskie oraz instytucje oświatowe w tak cudowny sposób, że walki polityczne, spory różnych ugrupowań partyjnych przestają mieć znaczenie. Tego dnia ludzie z różnych opcji politycznych, pracujący w różnych zawodach  odwiedzają Sanktuarium szukając w nim schronienia dla duszy . Bajka , która trwa na scenie łączy wszystkich w jedną rodzinę, w której Vipy i rodzice dzieci tworzą wspólnotę serc przepełnionych wzajemnymi darami miłości. Tego wyjątkowego dnia można też  usiąść w jednej ławce z Burmistrzem Miasta i Starostą Lęborka,  a przez to być bliżej władz , które są obecne w trakcie całego przedsięwzięcia. Jasełka to impreza medialna, podczas której  rodzice dzieci i reporterzy wykonują pamiątkowe zdjęcia, nakręcają filmy. W związku z tym żyją one w  laptopach  w trakcie całego roku. Barwy strojów , w które są  przebrani występujący przypominają tęczę po , której warto jest wędrować do samego Nieba. Ta tęcza łączy ludzi zdrowych pełnych życia i chorych , dla których może stanowić idealną terapię muzyczno- liryczno- teatralną.  Miejski Przegląd Jasełek w Lęborku to dzień promieniowania miłości Bożej, uczenia się wzajemnego szacunku człowieka do człowieka, odszukiwania w najmłodszych obrazu samego Boga, wsłuchiwania się przesłania przekazywane przez aktorów, kojenia zmysłów, reperowania duszy, łatania ran oraz przekazywania dobra w różnych formach wypowiedzi wszystkich uczestników tego spotkania.

Sylwia Skroś

Wchodzenie, z Aniołami za rękę, po tęczy jasełkowej